Mentale blokkades die jou van succes weerhouden

Je wilt succes.

Zakelijk, zoals voor jezelf beginnen of doorstromen naar een managementfunctie, of juist persoonlijk, zoals een boek schrijven of meer sporten. Wat je droom ook is, je hebt er ongetwijfeld één in je hoofd. Dat je hem ooit gaat laten uitkomen bestaat geen twijfel over.

Maar ben je hier echt mee bezig? Haal je eruit wat erin zit om je doel te realiseren? Zet je alles op alles om over 3, 5 of 10 jaar te staan waar je wilt staan?

Niet? Dat is oké, je bent allesbehalve alleen.

Het probleem – mentale blokkades

De reden waarom we onze dromen niet najagen is simpel – we zijn bang. We creëren zelfbedachte risico’s, irreële angsten en vertellen onszelf dat het niet gaat lukken of dat nu niet het juiste moment is. Zo stellen we actie uit tot ‘ergens’ in de toekomst. Tot we ‘ineens’ geleerd hebben hoe het wel moet. Wachtend op een soort ‘startschot’ voor het realiseren van je droom. Keep on dreaming.

Hoog tijd dat je je eigen angst in de ogen kijkt. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te ontdekken wát die angst is. En dan bedoel ik niet de stereotype angsten als “Ze zeggen vast nee” of “Dit kost me teveel geld”. Juist de dieperliggende angst, dié is belangrijk. De angst die de aanjager is voor kleine, specifiekere angsten. Wanneer je die onderliggende angst oplost, gaat de rest als vanzelf. Er zijn in totaal 6 fundamentele angsten te herkennen; mentale blokkades voor het bereiken van je droomdoel. Grote kans dat één of meerdere excuses je wel bekend voorkomen.

  1. Dit is niet het juiste moment. Je vertelt jezelf dat het in de nabije toekomst beter wordt. De economie zit je tegen, de markt is er niet aan toe of je vindt dat je niet genoeg ervaring hebt. Je wacht op een specifiek moment om te beginnen, zoals men zich in het nieuwe jaar voorneemt om te stoppen met roken. Maar net zoals je voornemens voor het nieuwe jaar is het heel simpel; als je niet nu begint, begin je nooit. Er zal altijd wel een reden zijn om je start uit te stellen.
  2. Ik kan dit niet. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je eerst een opleiding of cursus nodig hebt, of dat anderen simpelweg beter zijn. Maar een diploma is uiteindelijk ook maar een papiertje, en zelfs de grootste meester is ooit begonnen als amateur. Het verschil tussen hem en jou, is dat hij wél begonnen is.
  3. Ik durf mezelf niet toe te wijden. Je volledige toeleggen op één ding is een flinke commitment. Je wilt bijvoorbeeld voor jezelf beginnen, maar blijft nog wel parttime voor je baas werken. Zo heb je altijd een weg terug als je toch niet succesvol bent. Maar wat zegt dit over het geloof in jezelf?
  4. Ik kan niet doorzetten. Je bent geneigd om voor successen te gaan, maar als het lang duurt voordat deze komen, stop je. Projecten die – hoe mooi ze ook zijn – tijd nodig hebben om gebouwd te worden start je op en maak je niet af. Je schrijft een roman maar stopt na één bladzijde. Schrijft een businessplan maar komt niet verder dan de Kamer van Koophandel. Begint fanatiek in de gym maar stopt na een paar weken. Maar Rome is nou eenmaal niet in één dag gebouwd. Dromen ook niet.
  5. Ik kan geen focus behouden. Je bent makkelijk enthousiast te maken en dagdroomt vaak weg bij wat je allemaal zou willen doen. Je hebt eerder teveel dan te weinig dromen. Dit weet je van jezelf, en dit weerhoudt je er van om echt actie te ondernemen. Bang dat je begint aan iets dat je niet afmaakt, begin je maar helemaal niet. Zo blijf je dromen.
  6. Ik neem de verkeerde beslissing. Je staat voor twee keuzes, en in de angst het verkeerde pad te bewandelen, kies je maar geen van beide. Klinkt bekend? Veel mensen zijn bang alle mogelijkheden te missen wanneer ze een keuze moeten maken. Ze willen kostte wat kost niet de verkeerde deur sluiten, en door hun twijfel staan ze soms helemaal verlamd.

Voorbij je blokkades

Kennis is kracht. Als je weet wát jou tegenhoudt in het bereiken van je doel, kun je pas bezig met de oplossing. Wanneer je in de toekomst jezelf laat tegenhouden door een angst, risico of excuus, schrijf hem dan op. Op termijn creëer je dan een verzameling van blokkades waarin je eenvoudig verbanden kunt zien. Grote kans dat je ze terug kunt leiden tot één van de zes excuses die ik zojuist heb genoemd. Ga voor jezelf na of ze groot genoeg zijn om je te weerhouden van je doel. Zo nee, begin dan meteen, op deze dag en op dit moment. Zijn de blokkades wel groot genoeg, dan is het ook niet je echte droom.

The universe applauds action, not thoughts