Meer bereiken met minder energie

Ik gok dat 75% van de werkenden regelmatig stress ervaart, niet leidend tot ziekte maar wel zeker tot ineffectiviteit. 1 miljoen Nederlanders hebben zelfs last van burn-out klachten. Jaarlijks worden zo’n 7.500.000 verzuimdagen opgenomen door werkstress.

Mijn definitie van stress is wanneer behoeften onvoldoende vervuld worden en contraproductief gedrag optreedt. Belemmerend voor output en werkplezier. Mensen hebben een potentieel aan bijvoorbeeld creativiteit, besluitvaardigheid en communicatieve wendbaarheid. Onder druk ontstaat tunnelvisie of besluiteloosheid en goedbedoelde suggesties komen te bot of juist te wollig over.

Hoe reageer jij op druk?

Veel cliënten zijn ambitieus en resultaatgericht en drukken vaak daardoor het gas te lang in. Gek genoeg remmen zij zichzelf en anderen hierdoor. De afgelopen tijd ben ik samen met mijn vrouw en kinderen ‘n paar maanden op reis geweest in Thailand en Australië. Juist doordat ik zo echt afstand heb kunnen nemen zie ik nog scherper hoe gewend we zijn geraakt aan continu ‘aan’ staan.

Het inspireerde me om een korte powercoaching – ik noem ze MindMoments – te maken over hoe je meer bereikt met minder energie. Hierin leg ik kort uit hoe stress werkt en wat je kunt doen om je eigen valkuilen te voorkomen. In het moment even het gas er af.

Je energie optimaal besteed. Duurzaam gedrag dus.