“De tijd is altijd gelijk. Alleen wij mensen stoppen er steeds meer in.”

Deze treffende zin van de Duitse tijdonderzoeker Karlheinz Geissler legt precies de pijn van de 21e eeuw bloot. Een dag heeft altijd 24 uur in zich gehad, en zal dat ook altijd blijven houden. Door automatisering, de uitvinding van telecommunicatie en het robotiseren van werk zou je dan ook denken dat we steeds minder te doen zouden hebben. John Maynard Keynes schreef bijna honderd jaar geleden al dat zijn kleinkinderen waarschijnlijk maar 15 uur per week zouden hoeven te werken door alle technologische vooruitgang.

Maar juist het tegenovergestelde is bewaarheid geworden. Doordat we altijd en overal kunnen werken, zijn we dat ook gaan doen. Ineens werken we niet meer van 9 tot 5, maar de hele dag door. We staan op en checken meteen onze e-mail, proberen op kantoor twee keer zoveel werk in de helft van de tijd te verzetten, werken veel door, en vallen denkend aan werk in slaap.

Het resultaat? Burnouts en depressies. We zijn ongelukkiger dan ooit, en weten stiekem precies waar dat door komt.

1. We vergeten onze dromen na te jagen

Ergens, tussen de bedrijven door, zijn we onze dromen vergeten. We kregen een kantoorbaan, partner en/of kinderen, en ineens was er geen tijd meer om te doen waar we écht blij van worden. Een boek schrijven, voor jezelf beginnen, fanatiek sporten.

2. We vergeten te rusten

Altijd en overal kúnnen werken betekent in de praktijk vooral dat we altijd en overal aan het werk zijn, of in ieder geval met werk bezig zijn. Omdat er geen écht vrije momenten meer zijn, voelt elk stukje vrije tijd als tijd waarin je ook had kunnen werken. Was de werkdag vroeger afgekaderd van 9 tot 5: we leven nu in een 24-uurs sweatshop waar we meer leven om te werken dan vice versa.

3. We vergeten na te denken

We rennen van project naar project en van klant naar klant. En omdat we zo continu ‘aan’ staan, komen we er niet aan toe om even stil te staan en goed na te denken. Dat gaat ten koste van onze effectiviteit en levert vooral stress op.

Maar het kan ook anders.

Bij Momentum hebben we al onze inzichten gebundeld in een nieuwe ebook. Het helpt je van stress naar rust te gaan met praktische tips en diepe inzichten over menselijk gedrag.

Ook helpt het je weer in het vizier te krijgen wat belangrijk voor je is.

Doe je de dingen die je doet voor jezelf, of doe je ze eigenlijk voor een ander?

Wie als geen ander begrijpt wat belangrijk is, is onze trainer Roeland Bemelmans. Hij is het eerste deel van 2017 met vrouw en kids aan het rondreizen in Azië en Australië. Hij even rust van zijn drukke bestaan als trainer, zij even rust van haar drukke baan als chirurg. Alleen aandacht voor elkaar, en de kids.

Lees nu in zijn ebook ‘Meer rust en minder stress met authentiek leiderschap’ hoe je met het maken van de juiste keuzes weer leert nadenken, rusten, maar vooral je dromen na te jagen. Vraag het nu aan en begin gelijk met doen wat telt!